Mikä ihmeen musta muta?

19.06.2021

DSM Mon Platin-tuotteissa käytetään usein raaka-aineena mustaa mutaa ja sitä on valikoimassa myös sellaisenaan, 100 % luonnontuotteena. Tässä pieni tietoisku tuosta ihmeaineesta MUSTA MUTA ja muutama vinkki sen käyttöön.

Jos sauna tekee ihmeitä iholle ja keholle, niin musta muta on ihmeellisyydessään sellainen luonnon raaka-aine, jonka vaikuttavuutta on melkein vaikea edes uskoa todeksi.
Sitä voidaan huoletta kutsua yhdeksi Kuolleenmeren arvokkaimmaksi raaka-aineeksi, jonka teho on tunnettu jo vuosituhansien ajan.


Kuolleenmeren muta sisältää valtavan määrän erittäin vahvoja mineraaleja.
Siinä missä pohjolan karut kasvuolosuhteet tekevät marjoistamme supermarjoja, tekee Kuolleenmeren karut olot ympäristöineen sen mineraaleista voimakkaita supermineraaleja.

Kuolleenmeren musta muta on on lihaksia rentouttava ja kokonaisvaltainen kehon hoitoaine.
Se on erittäin tehokas syväpuhdistaja, ihoa kuoriva, ravitseva, se parantaa verenkiertoa ja lieventää erilaisia iho-oireita ja kirkastaa ihoa saaden sen näyttämään samettisen pehmeältä ja nuorekkaalta. Samalla muta vahvistaa ihoa ja suojaa mm. ympäristön haitoilta.

Mutaa on usein käytetty mm. psoriasiksen, aknen ja reuman aiheuttamien oireiden lievittämiseen.Mutaa voidaan käyttää koko vartalolle, mutta kasvoille suosittelemme Kirkastavaa mutanaamiota,
jonka koostumus on rikastettu Aloe Veralla. Mustan mudan savi on erityisen imukykyistä ja siksi saattaa sellaisenaan tuntua kasvoilla liian kuivattavana.

Mustan mudan käyttö:

  • Vartalon ihon hoitoon: levitä puhtaalle iholle, anna vaikuttaa n. 20 min ja huuhtele huolellisesti
  • Leikkaa pussin kulma auki, pursota sopiva määrä mutaa pieneen kulhoon ja lisää pieni tilkka vettä notkistamaan mutaa, jolloin se on riittoisampaa ja helposti levittyvää
  • Muta säilyy avatussa pussissa hyvin, kun taittelet pari kertaa pussin leikattu kulmaa kiinni ja kiinnität taitoksen esim. klemmarilla. Lisäksi voit laittaa mutapakkauksen pussiin ja solmia sen kiinni, jolloin naamio ei jää alttiiksi hapelle
  • Säilytä auringonvalolta ja -lämmöltä suojattuna
  • Mudan vaikutus on erityisen tehokas saunan lämmön pehmittämälle iholla
  • DSM Mon Platin -Musta muta ei varise, voit levittää esim. jalkoihin vaikkapa imuroinnin ajaksi
  • Jos haluat aktivoida mudan uudelleen, suihkuta levitetylle mudalle hiukan vettä suihkepullolla

Kuolleenmeren ainutlaatuisuus

Tiesitkö, että Matalin maan päällä sijaitseva paikka, jossa ihminen voi kävellä, sijaitsee Kuolleellamerellä. Sen rannat sijaitsevat jopa 413 metriä merenpinnan alapuolella.
- TM, 13.12.2019 -

Muta  muodostuu eloperäisen aineksen osaksi veteen liuenneista ja osaksi kiinteistä hiukkasista, joita kulkeutuu veden mukana ympäristöstä järveen. Järvessä tuo aines sitten saostuu ja kerrostuu pohjaan. Eloperäisellä aineksella tarkoitetaan mm. kasvien osia.


Mon Platin -asiantuntijat käyttävät ainutlaatuista Kuolleenmeren mutaa

Mikrobiologisten ja biogeokemiallisten tutkimustulosten perusteella Kuolleenmeren rannalta tuleva musta muta on ympäröiviltä vuorilta huuhtoutunutta virtaavan veden kuljettamaa ja kasaamaa lietettä ja orgaanisen sedimentin kerrostumia, joka on aikojen saatossa kertynyt tämän suolaisen järven pohjalle [Nissenbaum A, 1975]. 

Useita mineraalien ja orgaanisten aineiden kerrostumien kerroksia on kehittynyt tuhansien vuosien aikana muodostaen ainutlaatuisen ja kuuluisan Kuolleenmeren mustan mudan.

Israelin ja Jordanian tutkijat suorittivat mudan tärkeimpien mineraalien yksityiskohtaisen kemiallisen analyysin riippumattomissa tutkimuksissa. Tuloksissa saatiin määritettyä erityisen korkeita magnesium-, kalsium-, kalium-, boori- ja rautapitoisuuksia [Ma'or Z, 2006; Khaifat A, 2010].

Tutkijat selvittivät myös Kuolleenmeren mudan antimikrobisia ominaisuuksia dermatologisesti ja kosmeettisissa valmisteissa.
Useissa in vitro -kokeissa havaittiin erilaisten bakteerien ja kandidien kasvun estymistä niillä tutkimusalustoilla, jotka oli käsitelty Kuolleenmeren mudalla [Ma'or Z, 2006].

Mon Platinin asiantuntijat hyödyntävät tätä ainutlaatuista Kuolleenmeren mudan antibakteerista ominaisuutta tehokkaiden kosmeettisten valmisteiden luomiseen esim. ongelmalliselle akne-iholle ja tehokkaaseen hiustenhoitoon mm. hilsettä vastaan.


Kauneutta mudasta

Testasin itse mökkisaunan jälkeen sekä Musta mutanaamion vartalolle että Kirkastavan mutanaamion kavoille .


Hiukan kiireisen aikataulun vuoksi en pystynyt levittämään mutaa koko vartalolle, mutta sain kuitenkin testattua yläselän alueen ja kokeeksi/ vertailun vuoksi toisen jalkani. :D

Yläselkä on yksi merkittävimpiä kipualueitani, koska rintarangan alueella lapaluiden välissä minulla on voimakas skolioosi. Halusin testata mutaa tuolle alueelle ja niska-hartialinjaan, joka sekin on lähes aina jumissa.

Muta tuntui todella viileältä levitettäessä, koska olin juuri ollut 80-asteisessa saunassa. Tunne oli varsin virkistävä! Samanaikaisesti levitin kasvoille vaikuttamaan Kirkastavan mutanaamion, joka kuivimmissa kohdissa aavistuksen tuntui kipristelevän iholla, mutta se kuuluu asiaan ja tunne helpotti nopeasti.

Puhdistavan ominaisuutensa ansiosta Kirkastava mutanaamio on äärimmäisen hyvä tuote masknelle, eli kasvosuojainten (maskien) käytöstä johtuville näppylöille kasvoilla. Itselleni tulee helposti noita kiusallisia näppylöitä etenkin leuan alueelle ja poskille maskin reunakohtiin.
Tämän naamion jälkeen punoittavat näppylät olivat selvästi hiukan rauhoittuneet ja aamulla jo todella pienet. Nyt käytän naamiota kerran viikossa.

Ja mikä parasta: tämä naamio ei kuivata, vaan päinvastoin! Iho tuntui ihanan "täydeltä" ja kosteutetulta, mutta puhtaalta.

Mutaiset tunnelmat

Poistettuani kasvonaamion ja hetken ihasteltuani sileän pehmeää ihoa, aloin poistamaan mutanaamiota vartalolta. Olin suhteellisen tumman mutakerroksen peittämä ja hiukan epäilin kuinka paljon saisin jynssätä, jotta saisin ihoni taas puhtaaksi. Tällä kertaa en uskaltautunut järviveteen huuhtomaan (nimim. vilukissa) ja saunassa huuhtominen tapahtui perinteisesti valelemalla vettä iholle kauhalla.

Koska naamio oli jo hiukan kuivahtanut, menin vielä hetkeksi löylyyn seisomaan ja hieroin mutaa märillä käsilläni. Muta huuhtoutuikin todella helposti pois ja olin yllättynyt sen helppokäyttöisyydestä. 

Välittöminä vaikutuksina naamion jälkeen huomasin, että oikean jalkani iho oli väriltään huomattavasti tasaisempi kuin vasemman, se näytti samettiselta ja tuntui käteen pehmeämmältä.

Hartialinjassa huomasin selkeän eron lähtökohtaan ja lihakset olivat todella rentoutuneet. Sipaisin kokeeksi mutaa myös vasemman käden hyttysenpistokseen. Olen todella allerginen hyttysenpistoille, niiden jäljet ovat usein 2 €-kolikon kokoisia ja kutina on hurja. Mustan mudan jälkeen pistoskohta ei kutissut ja seuraavana aamuna siitä ei ollut jälkeäkään. Harmi, ettei mutaa tule aina kuljetettua käsilaukussa. ;)

Myös skolioosin kohta selässä tuntui aavistuksen verran kivuttomammalta ja seuraavana yönä uni tulikin mitä mainioimmin.

Toivottavasti sain hiukan avattua mustan mudan saloja ja innostut kokeilemaan tuotteita!


Testaa itse Mustan mudan teho:

Tutkimuksia/raportteja Kuollenmeren mudasta: Nissenbaum A.The microbiology and biogeochemistry of the Dead Sea. Microbial Ecology. 1975 Jun;2(2):139-61.
Ma'or, Zeev et al. Antimicrobial properties of Dead sea black mineral mud. International Journal of Dermatology, 2006 May; 45, 504 -511
Khaifat A, Al-Khashman O, Qutob H. Physical and chemical characterization of Dead Sea mud. 2010 May; Materials Characterization 61(5):564-568.
Abu-al-Basal MA. Histological evaluation of the healing properties of Dead Sea black mud on full-thickness excision cutaneous wounds in Balb/c mice. Pakistan Journal of Biology Sciences. 2012 Apr 1;15(7):306-15.Harari M. Beauty is not only Skin Deep: the Dead Sea features and Cosmetics. Annals Hydrology Medicine. 2012, Vol. 5, Núm. 1, 75-88.Proksch E, Nissen HP et al. Bathing in a magnesium-rich Dead sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. International Journal of Dermatology, 2005 Feb; 44(2): 151-157.
Portugal-Cohen M, Soroka Y et al. Protective effects of a cream containing Dead Sea minerals against UVB-induced stress in human skin. Experimental Dermatology, 2009 Sep; 18(9); 781-788.Wineman E, Portugal-Cohen M et al. Photo-damage protective effect of two facial products, containing a unique complex of Dead Sea minerals and Himalayan actives. JournalofCosmeticDermatology, 2012 Sep; 11(3): 183-192.