Saunan ihmeet

14.06.2021

 Mitä terveysvaikutuksia saunalla on? Milloin ei kannata saunoa?

Miten kuuluu saunoa? Miksi hoitaa ihoa saunassa?

Aloittaessani kirjoittamaan tätä kysyin mieheltäni tuleeko hänelle mieleen jotain saunomiseen liittyvää kysymystä. Arvatkaapa mitä hän kysyi? No tietenkin "laitanko saunan päälle?". :D

Saunoimme viimeksi eilen, kahtena sitä edeltäneenä päivänä ja yhteensä viisi kertaa viime viikolla. Olen tuskin koskaan asunut kodissa, jossa ei olisi omaa saunaa. Lapsuudenkodissani se oli papan rakentama ja isäni oli tehnyt sen kiukaan. Silloin saunoimme aina kaksi kertaa viikossa.

Niin minä siis kasvoin saunakulttuuriin ja kiinnostuin siihen liittyvistä asioista,
myös sen merkityksestä osana kauneudenhoitoa.

Mikä saunassa kiehtoo?

Lapsuudessani saunamme oli hyvin perinteinen sauna.

Meillä pesu ja löylyttelyt tapahtuivat samassa tilassa.
Vesi lämmitettiin kuumaksi erillisessä padassa ja sitä sekoitetiin kylmään veteen vadissa, josta se kaadettiin iholle naapulla, tai tutummin kauhalla.

Lapselle tuo kaikki oli jännitävää ja usein saunan merkeissä vierailtiin mummolassa. Silloin saunan jälkeen joku letitti hiukseni ja ne saivat kuivua leteillä vähintään yön yli niin, että letit avatessa olin saanut ihanat prinsessakiharat (täytyykin muuten kokeilla taas joku kerta).

Nämä muistot ja nykyinen saunafiilistelyni sopivat yhteen sen kanssa, että jotkut psykoanalyytikot uskovat saunan lämpimän, rauhallisen ilmapiirin (savusaunassa tumma ja hyvänhajuinen) aiheuttavan tietynlaisen paluun lapsuuteen ja jopa äidin kohtuun ja että saunominen sitä kautta tuottaa hyvänolon tunteen.

Muistan myös teini-iästä, kuinka eräs saksalainen tuttavarouva kertoi aina ihailleensa suomalaisten naisten hunajaista ja kuulasta ihoa, ja hän uskoi sen johtuvan nimenomaan saunomisesta.

Nuo hetket olivat niin ikimuistoisia, että kiinnostuin enemmänkin saunomisesta, sen vaikutuksesta elimistöön ja erityisesti ihoon. Kiinnostus ihonhoitoon johti myös siihen,
että opiskelin kosmetologin ammatin.

Nykyään saunomisessa kiehtoo edelleen se tunnelma ja se erityinen tunne saunomisen jälkeen, kun olet hikoillut "kaiken pahan" ja lian kehosta pois, pessyt sen kauttaaltaan puhtaaksi ja
olo on mitä rennoin.

Saunomisen sanotaan myös aiheuttavan aivoissa
hyvää oloa tuottavan endorfiinihormonin tuotannon lisääntymistä.

Miksi lämmittää sauna?

Ensimmäinen dokumentoitu tutkimus saunan terveysvaikutuksista on jo vuodelta 1795, jolloin löylyn saloja selvitteli ruotsalainen lääkäri Anton R. Martin. Hänkin tuli siihen johtopäätökseen, että "kovan työn jälkeen kylpijä tuntee itsensä taas iloiseksi ja notkeaksi".

Toki lääkäri Martin raportoi myös, että "sauna veltostaa ja kovat saunamiehet näyttävät vanhoilta ennen aikoja" ja että "saunojen savu aiheuttaa silmäkarvojen sisäänkasvun".

Onneksi me kovat saunojat tiedämme vähintäänkin sen, että "silmäkarvamme" suuntaavat suunnilleen oikeaan suuntaan, eivätkä suinkaan kutittele silmämunia. Nykytutkimukset sen sijaan ovat löytäneet useitakin saunomisen hyödyllisiä vaikutuksia.

Saunan terveysvaikutukset

 • Suotuisa vaikutus mielen hyvinvointiin
 • Voi ehkäistä muistin heikkenemistä
 • Hyvää treeniä sydämelle
 • Helpottaa lihaskipuja ja -jännityksiä
 • Voi tehostaa vastustuskykyä
 • Edistää ihon hyvinvointia
 • Kokonaisvaltainen rentoutuminenVaikka jo saunomisella itsellään on suotuisa vaikutus elimistöön ja sitä kautta ihoon, voit myös tehostaa ihonhoitoa hyödyntämällä löylyn lämmön pehmittävää tehoa. Täysin kiistatonta näyttöä ei tiettävästi ole siitä miten saunominen auttaisi iho-ongelmiin, mutta saunominen lisää ihon läpäisevyyttä ja sen jälkeen 
 
tuotteiden vaikutus tuntuu erityisen tehokkaalta.
Olennaista on, että et hikoile tuotteita pois iholta kovassa löylyssä, vaan että käytät niitä juuri löylyn lämmittämälle ja pehmittämälle iholle.

Saunasetillä tehoa ihonhoitoon

Räätälöimme jälleen ajankohtaisen tuotepaketin, joka toimii loistavasti mökkituliaisena ja vaikkapa ohjelmanumerona juhannus- tai  morsiussaunan yhteydessä:

 • Mineral Black Mud - Musta muta kokovartalolle. Tuote on puhdasta Kuolleenmeren mutaa, jonka hoitovaikutukset ovat ylivertaiset sen mineraalirikkaan koostumuksen asnsiosta, mm. vahvistaa ja suojaa ihoa tehden sen superpehmeäksi. Levitä naamio kuivalle ja saunan pehmittämälle iholle, jolloin sen teho voimistuu ja saunomisen jälkeinen puhdas ja rento olo moninkertaistuu,
  norm. 29 €/pss
 • Face Mud Mask - Kirkastava mutanaamio kasvoille. Tuote sopii kaikille ihotyypeille, syväpuhdistaa kuivattamatta ihoa, kirkastaa ja auttaa ja auttaa sitomaan kosteutta. Rikastettu rauhoittavalla Aloe Veralla,
  norm. 35 € /kpl
 • Suihkusaippua kaikille ihotyypeille, rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa mm. auringonoton jälkeen,
  norm. 19 €/kpl

Sauno oikein!

Ei riitä, että tiedät saunan suotuisista vaikutuksista tai edes, että käsissäsi on huipputuotteet.
Toki tuotteet toimivat ilman saunaakin ja lyhytkin saunottelu voi olla rentouttavaa, mutta jos haluat maksimaalisen hyödyn saunomisesta, niin viimeisimpien tutkimusten mukaan olisi
syytä saunoa seuraavasti:

 • sauno riittävän usein -> jopa 4-7 kertaa viikossa
 • löylyttele kerrallaan vähintään 20 min
 • muista juoda vettä ennen saunomista ja saunoessasi välttääksesi nestehukkaa
 • hyvä saunan lämpötila on n. 70-80 astetta

Milloin ei kannata saunoa?

Oikeastaan saunominen kohtuulisessa määrin sopii kaikille,
jopa krooniesesti sairaalle, jos sairaus on hoidossa.
Yleisin (Suomessa harvinaisempi) syy saunomattomuudelle taitanee olla se, ettei jostain syystä pidä saunomisesta. Onhan sauna kuitenkin kuumin paikka, johon ihminen menee vapaaehtoisesti.

Toki on tilanteita, jolloin on syytä välttää kuumuutta ja hikoilua:

 • vaikea sydämen läppävika
 • matala verenpaine (saunominen laskee verenpainetta)
 • epävakaa rintakipuoire
 • jotkin harvat lääkitykset (voi vaikuttaa mm. lääkkeen imeytymiseen)
 • humalatila (voi johtaa varomattomuuteen ja jopa nukahtamiseen ja siitä johtuvaan kuivumiseen)


Saunakysymyksiä?

Jos mieltäsi alkoi askarruttamaan jokin erityinen saunaan liittyvä kysymys, niin kerrothan.
Enemmän kuin mielelläni etsin aiheesta lisätietoa ja koitan, jos vaikka osaisin vastata.

Mieheni alussa esittämään kysymykseen osasin vastata ja siksipä suuntaankin nyt
n. 80 - asteisen saunan lauteille vähintään 20 minuutin ajaksi. ;)

PS. Kesäkuussa tulossa vielä blogi-kirjoitus mutanaamioiden tehosta ja käytöstä